5.10.-14.10.2024 MÁME DOVOLENOU. Objednávky přijaté v tomto termínu budou odeslány 15. - 16.10.2024.
O tomhle dezertu slýchám již dlouhá léta, ale k jeho přípravě jsem se odhodlala až nyní. Je to svěží a lehký koláč, který určitě nadchne i Vás.
suroviny
korpus
* 225 g hladké mouky
* 110 g másla
* 2 vejce
* 2-3 polévkové lžíce studené vody
* špetka soli
náplň
* 275 g cukru krupice
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* 25 g kukuřičné mouky
* špetka soli
* 350 ml vody
* 2 šťavnaté citróny se silnou kůrou
* 30 g másla
4 vaječné žloutky
sněhová čepice (meringue)
* 4 vaječné bílky
* 75 g cukru krupice
* špetka soli
postup
příprava korpusu
1/ smíchejte mouku se solí a přidejte nakrájené máslo
2/ přidejte 2 žloutky a vodu podle potřeby (pokud máslo obsahuje více vody, může se stát, že další voda nebude třeba) a vypracujte hladké těsto
3/ těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte min. na 30 minut do lednice (těsto může v lednici počkat 2-3 dny)
4/ odpočaté těsto vyjměte z lednice e nechte pár minut při pokojové teplotě
5/ vyválejte kruh tak velký, aby vyplnil formu - optimálně použijte formu o O 23cm s nižším okrajem
6/ pomocí válečku přeneste placku do formy, odřízněte přebytečné části a formu vložte do mrazáku
7/ předehřejte troubu na 200°C - až bude předehřátá, vyjměte korpus z mrazáku, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi, rýží nebo profi keramickými kuličkami
8/ takto pečte 20 minut - pak odstraňte papír s výpní a dopečte ještě 5 minut
příprava náplně
1/ smíchejte cukr, mouku, kukuřičnou mouku a sůl
2/ do kastrůlku vlijte vodu s citrónovou šťávou a nastrouhanou kůrou a rozmíchejte v ní připravené sypké ingredience
3/ za stáleho míchání při střední teplotě přiveďte k varu
4/ v malé míse smíchejte máslo se žloutky, přidejte cca 100ml uvařené cukrové hmoty a důkladně rozmíchejte
5/ směs z misky přidejte do hrnce ke zbývající cukrové hmotě
6/ směs přivěďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí
7/ hotovou nápň nalijte do připraveného korpusu
dokončení
1/ předehřejte troubu na 175°C
2/ ve velké míse ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh a postupně přidávejte cukr a opět šlehejte, aby byl sníh opravdu tuhý
3/ polévkovou lžící nebo cukrářskou zdobičkou vytvořte na náplni bochánky
4/ pečte 10 minut při 175°C - nebo o něco déle, dokud sněhové bochánky nebudou krásně zlaté
5/ koláč podávejte vychlazený - nejlépe s čajem EARL GREY od Twinings
Martina Kožušníková
Adresa: Měchnov 13, Divišov
PSČ: 257 26
E-mail: info@food-market.cz
Telefon: +420 724 090 459
Vytvořeno systémem www.webareal.cz