5.10.-14.10.2024 MÁME DOVOLENOU. Objednávky přijaté v tomto termínu budou odeslány 15. - 16.10.2024.



CITRÓNOVÝ KOLÁČ LEMON MERINGUE

 

 

O tomhle dezertu slýchám již dlouhá léta, ale k jeho přípravě jsem se odhodlala až nyní. Je to svěží a lehký koláč, který určitě nadchne i Vás.

 

suroviny

korpus

* 225 g hladké mouky

* 110 g másla

* 2 vejce

* 2-3 polévkové lžíce studené vody

* špetka soli

náplň

* 275 g cukru krupice

* 1 polévková lžíce hladké mouky

* 25 g kukuřičné mouky

* špetka soli

* 350 ml vody

* 2 šťavnaté citróny se silnou kůrou

* 30 g másla

4 vaječné žloutky

sněhová čepice (meringue)

* 4 vaječné bílky

* 75 g cukru krupice

* špetka soli

postup

příprava korpusu

1/ smíchejte mouku se solí a přidejte nakrájené máslo

2/ přidejte 2 žloutky a vodu podle potřeby (pokud máslo obsahuje více vody, může se stát, že další voda nebude třeba) a vypracujte hladké těsto

3/ těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte min. na 30 minut do lednice (těsto může v lednici počkat 2-3 dny)

4/ odpočaté těsto vyjměte z lednice e nechte pár minut při pokojové teplotě

5/ vyválejte kruh tak velký, aby vyplnil formu - optimálně použijte formu o O 23cm s nižším okrajem

6/ pomocí válečku přeneste placku do formy, odřízněte přebytečné části a formu vložte do mrazáku

7/ předehřejte troubu na 200°C - až bude předehřátá, vyjměte korpus z mrazáku, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi, rýží nebo profi keramickými kuličkami

8/ takto pečte 20 minut - pak odstraňte papír s výpní a dopečte ještě 5 minut

příprava náplně

1/ smíchejte cukr, mouku, kukuřičnou mouku a sůl

2/ do kastrůlku vlijte vodu s citrónovou šťávou a nastrouhanou kůrou a rozmíchejte v ní připravené sypké ingredience

3/ za stáleho míchání při střední teplotě přiveďte k varu

4/ v malé míse smíchejte máslo se žloutky, přidejte cca 100ml uvařené cukrové hmoty a důkladně rozmíchejte

5/ směs z misky přidejte do hrnce ke zbývající cukrové hmotě

6/ směs přivěďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí

7/ hotovou nápň nalijte do připraveného korpusu

dokončení

1/ předehřejte troubu na 175°C

2/ ve velké míse ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh a postupně přidávejte cukr a opět šlehejte, aby byl sníh opravdu tuhý

3/ polévkovou lžící nebo cukrářskou zdobičkou vytvořte na náplni bochánky

4/ pečte 10 minut při 175°C - nebo o něco déle, dokud sněhové bochánky nebudou krásně zlaté

5/ koláč podávejte vychlazený - nejlépe s čajem EARL GREY od Twinings

 

 


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MDI4N