Pokud máte rádi sendviče nebo toasty, určite používáte toastový chléb. Až ochutnáte sendvič připravený z báječné máslové briošky, na toastový chléb zapomenete.
SUROVINY
- 500 g hladké mouky
- 180 g měkkého másla
- 6 vajec (5+1 na potření)
- 30 g krupicového cukru
- 14 g sušeného droždí
- 100 ml mléka
- 15 g soli
POSTUP
1/ vejce, mléko a máslo uložte alespoň hodinu předem v pokojové teplotě
2/ mouku, cukr, droždí a sůl vložte do mísy a důkladně promíchejte
3/ přidejte vlažné mléko, rozšlehaná vejce a 90g másla
4/ těsto důkladně propracujte, až bude úplně hladké
5/ přidejte zbytek másla a ještě jednou důkladně propracujte
6/ těsto vyjměte z mísy na pomoučněný vál a rozdělte na osm stejných dílů, ze kterých vytvoříte osm stejně velkých kuliček
7/ kuličky naskládejte vedle sebe do hranaté olejem vymazané formy a dejte kynout na teplé místo ( nebo do trouby s programem na kynutí)
8/ jakmile brioška vykyne (vyplní formu a začne vykukovat ven), vložte ji do trouby vyhřáté na 160°C
9/ po 20 minutách pečení potřete briošku vejcem rozšlehaným s trochou vody, vložte zpět do trouby a pečte ještě dalších 10 minut
10/ čerstvě vytažená z trouby je nejlepší